logo

Bezoek het Arabia blog van Nadia Zerouali & Merijn Tol.

Volg Nadia op Instagram

Volg Nadia op Facebook

Volg Nadia op Twitter

Koken is een Kunst, genieten is Liefde


2017-06-28
Update
Helaas kan ik de tijd maar niet vinden om mijn website up to date te houden... wil je weten wat ik bekokstoof? Vraag maar raak via nadia@nadiafoodcommunicatie.nl of check mijn social media FB Nadia Zerouali en op Instagram nadiazerouali1412

Nieuws-image: 000007_Levensverhaal.jpg

line

2014-02-03
Kassa Groen HUMMUS test
To swipe or not to swipe....

Dinsdag 4 januari bij Kassa Groen de grote supermarkt hummus test:
Samen met Onno Kleyn, Sandra van Kampen en Rene Pluijm de verschillende kant en klare naturel hummus uit de supermarkt getest... je zou denken dat dat best lekker was.....spannend!!!!

Uitzending Kassa Groen

Nieuws-image: IMG_1935.JPG

line

2013-12-12
BNR Radio
Geregeld ben ik te horen bij B.L.T. BNR Lunchtime, iedere werkdag tussen 12:00 en 13:30 op BNR radio door Roelof Hemmen.
De ene keer over couscous dan over hummus, munt thee of wel of niet geit eten.
Begin 2014 staan er al wat afspraakjes:

18 februari & 18 maart

BNR radio

Nieuws-image: Roelof-Hemmen-578.jpg

line

2013-12-12
Proof of the pudding
Wil je zelf een keer mijn eten proeven? Houd ons blog in de gaten... wij doen geregeld een Arabia pop-up restaurant zoals onlangs bij Proef Amsterdam... lekker!
Arabia @ Proef Amsterdam

Nieuws-image: 1457558_770228149671100_410474322_n.jpg

line

2013-12-12
Nadia foodstyling & receptuur ontwikkeling
Naast mede auteur van de Arabia boeken en het heerlijke brede werk wat daar allemaal bij komt kijken. Doe ik nog veel meer..... TV commercials voor supermarkten of bekende merken culinair begeleiden, receptuur ontwikkelingen en foodstylingen voor div supermarkten en merken waaronder bijvoorbeeld FrieslandCampina Export. Daar heb samen met de klant en een fantastisch fototeam een heel arsenaal aan nationale en internationale receptuur incl. foodfotografie ontwikkeld die nu de hele wereld overgaan. Mocht je meer willen weten mail me rechtstreeks: nadia@nadiafoodcommunicatie.nl

Nieuws-image: SpicyOvenLobster.jpg

line

2013-12-12
Nadia loves CousCous
Afgelopen oktober was ik de vereerde curator van de heerlijke food we love box: gevuld met mijn favo Marokkaanse heerlijkheden! Check de foodwelove site voor meer info en om zelf dit lekkere cadeautje te bestellen voor jezelf of geliefden.....
Food We Love

Nieuws-image: 1005831_414768035315263_712271297_n.jpg

line

2013-12-12
Under the Shade of Olive Trees
Ons derde Arabia boek: Arabia bij je thuis komt eind maart/begin april in diverse Engelstalige landen waaronder VS, UK, Canada, Nieuw Zeeland en Australië uit bij Abrams publishers! Trots dat ik ben.....
Link naar Under the Shade of Olive Trees

Nieuws-image: UndertheShadeofOliveTrees.jpg

line

2013-12-12
Terug van weggeweest!
Zo bezig geweest met onze Arabia website en blog; www.nadiaenmerijn.nl dat ik mijn eigen website vergeten ben....
Dan even in het kort wat hoogtepunten van de afgelopen tijd!
Arabia blog

Nieuws-image: nadia viva keuken.jpg

line

2012-07-03
Hallo!?
Wat was het gezellig bij omroep Gelderland! Wij mochten aanschuiven bij de talkshow Hallo!? om te komen praten en te laten proeven van Arabia bij je Thuis... wij willen wel vaker langskomen al was het maar voor de heerlijke verwennerij van de visagie dames!
Uitzending gemist

Nieuws-image: Hallo.jpg

line

2012-07-03
Lekker bezig....
Een tijdje terug alweer hebben we voor het programma Lekker Bezig van AT5 een heerlijke kisir salade en kruidige kebab gemaakt in het kleine maar supergezellige keukentje van Merijn. De hele AT5 crew en 3 unieke heren uit de buurt hebben er van mogen genieten!
Lekker Bezig AT5

Nieuws-image: 432106_376370719056847_1055098450_n.jpg

line

2012-03-13
Arabia @ GRENZELOOS KOKEN op 24Kitchen
Realiseer me opeens dat ik op mijn eigen site helemaal niks heb staan over ons heerlijke kookprogramma op de nieuwe Nederlandse kookzender 24Kitchen! Bij deze:

Nadia en Merijn
Nadia Zerouali (1975) en Merijn Tol (1972) zijn al jaren een gevestigd duo binnen de kookwereld. Naast het feit dat ze allebei hun sporen verdiend hebben in de culinaire wereld, zijn ze ook bekend door hun kookboeken over de Arabische invloed op de (mediterrane) keuken. De dames hebben veel gereisd en in ieder land de culinaire tradities geleerd van de ‘locals’ om thuis hun eigen nieuwe receptuur te maken, maar wel met de traditie als basis.

Nadia is geboren en getogen in het oosten van het land, in het mooie dorpje Winterswijk. Ze groeide op met vier jongere zusjes en een broertje in een liefdevol Marokkaans gezin waar lekker eten en een goede scholing de belangrijkste waarden waren. Al snel werd duidelijk dat Nadia een carrière wilde in koken. Na de middelbare school, de Hotelschool in Apeldoorn en een studie Marketing & Communicatie ging ze in 1999 bij José van Mil in Amsterdam werken. Nog steeds werkt ze geregeld samen met José als Pepper & Salt Food Communication Consultancy, waar zij zich onder andere bezighouden met het ontwikkelen en testen van receptuur, het schrijven van culinaire artikelen en het aan­sturen en begeleiden van het culinaire niveau in reclame­ en PR-campagnes. Als Nadia Food Communicatie vult ze met Merijn wekelijks twee pagina’s van de VIVA, is ze lid van de IACP, een wereldwijde groep van culinary professionals en van Slow Food dat staat voor smaak, cultuur en kennis. Verder is ze de trotse moeder van een zesjarige smulpaap: “ik hoop hem mijn liefde voor eerlijk en lekker eten bij te brengen. Net als ik dat van mijn ouders heb meegekregen”.

Ook voor Merijn begon de liefde voor eten in haar ouderlijk huis. Daar werd gezond en niet standaard Hollands gegeten, met groente en kruiden uit eigen tuin. “We aten jarenlang vegetarisch en biologisch dynamisch, wat nog wel eens kon doorslaan. Dan kreeg ik een bord zeewier voor mijn neus en dacht ik: 'gezond kan toch ook heel lekker zijn?'” Tijdens haar studietijd in Amsterdam ontwikkelde ze haar eigen culinaire vaardigheden. De grote stad met al haar verschillende culturele invloeden waren een grote inspiratiebron. In Marokkaanse en Turkse winkels vond ze tot dan toe onbekende ingrediënten waarmee ze ging koken. Al gauw raakte ze verslaafd aan koken en het denken over eten. Ze begon bij het culinair reclamebureau van José van Mil, waar ze tegenover Nadia Zerouali kwam te zitten. Na een jaar ging Merijn verder op het culinaire pad en ging als culinair redacteur aan de slag bij Delicious (voorheen TIP culinair). Daarnaast maakt ze samen met Nadia vrije culinaire producties en schrijven samen hun wekelijkse culinaire pagina's in de Viva. Verder recenseren ze restaurants voor een Italiaanse restaurantgids en maken culinaire producties voor Arts & Auto. Samen koken ze ook regelmatig hun versie van de Arabische keuken op lokatie en werken ze aan hun kookboeken en blog.

Eten is voor Nadia en Merijn de basis, zowel professioneel als in hun persoonlijke levens. Eten verbindt mensen: het functioneel, maar zeker ook emotioneel, cultureel en sociaal. De liefde van de mens gaat door de maag, of deze persoon nou wortels heeft in Tetouan of in Amstelveen, de taal van het eten is universeel. In die zin zien zij nog een missie voor zichzelf weggelegd: zij willen mensen verbinden door eten, zonder daarbij in hokjes of grenzen te denken.

Wanneer zij gevraagd worden naar hun persoonlijke lievelingsgerechten is er geen duidelijk antwoord: dit is afhankelijk van het seizoen en verschilt van moment tot moment. Het favoriete drankje van de dames is echter makkelijker: “alles met oranjebloesemwater erin!” Wellicht ligt hierin nog een uitdaging voor Nadia en Merijn: Nederland bekend maken met dergelijke heerlijke exotische smaken.
24Kitchen website Grenzeloos Koken Arabisch

Nieuws-image: merijn en nadia 24kitchen.jpg

line

2012-03-07
Grenzeloos verleden
Wederom iets wat niet direct met mijn liefde voor eten & drinken te maken heeft... maar zonder deze reis van mijn vader zou ik nu niet zijn wie ik ben... en gewoon omdat ik trots op mijn vader ben!
Link naar de pagina Grenzeloos Verleden

Nieuws-image: b421ab132797a24c6b2f98e02a083728de35d1a8335afab30429eb71795d985c.jpg

line

2012-03-07
Nadia @ De Halve Maan
Nu een keertje niet over eten & drinken... Was een tijdje terug uitgenodigd om bij De Halve Maan, een live discussie programma van de NTR, te komen praten over Islamitisch begraven, in Nederland of terug naar land van herkomst... en hoe wij dat in ons gezin bespreekbaar hebben gemaakt.
Bekijk hier de uitzending van 24 Februari

Nieuws-image: foto De halve maan.jpg

line

2011-11-18
Arabia @ Utopeeyah
Lieve mensen, we gaan weer lekker Arabia koken!

Eerst gaan we maandag (de 21e) live bij KoffieMAX onze culinaire column voordragen en we gaan natuurlijk ook wat lekkers laten proeven: verslavende Turkse kisir salade....

En als je daar nou supertrek van hebt gekregen, reserveer dan voor zaterdag 26 november een tafeltje bij restaurant United Taste in Amsterdam:

Meet, eat & dance Arabia @ Utopeeyah
Zaterdag 26 november 2011 | 20:00 - 03:00 James Wattstraat 75, Amsterdam

Arabia Menu €35,00

Fattouche met granaatappelpitjes en dragon
Klassieke tabouleh
Kisir a la Arabia
Pompoenhummus
Labne met anijszaad, groene peper & tomaat
Walnootpistachespread
Turkse yufkarolletjes met lamsgehakt, koude knoflookyoghurt
en hete peperolie
Kruidige lamstajine met sinaasappels in kaneelsuikerstroop
Sardijnse couscous met kool, courgette & pijnboompitjes
Fruit & Mhallabia met mandarijnoranjebloesemstroop

Incl. de Key to Utopeeyah met meer dan 3 uur of exclusieve muzieksets mixed by DJ Fady Ferraye

Reserveren kan op: http://www.utopeeyah.com

En omdat we er zo trots op zijn ook nog een link naar het blog van Raja Felgata (de bedenker van de 101 Kleurrijke vrouwenlijst)... En ja, wij staan in de allereerste Leading Ladies Letter... Stoer & trots glunderen wij!
http://www.mogador-productions.com/leading-ladies-letter.html

Reserveer voor Arabia @ Utopeeyah

Nieuws-image: mhalabia(3).jpg

line

2011-04-20
Koken & Eten met Arabia
We hebben weer allemaal lekkers in de planning staan!

De VIVA Arabia kookworkshop op zaterdag 21 mei en zaterdag 25 juni.
Er zijn twee sessies, in de ochtend en in de middag.
Sessie 1: van 10 tot 13 uur
Sessie 2: van 14 tot 17 uur
De workshop wordt gegeven in de sfeervolle kookstudio van kookboekenwinkel De Sperwer, Gerard Doustraat 226 in Amsterdam. www.kookboekenleslokaal.nl
Kosten: € 59,95 voor de workshop inclusief eten, drankjes en een gesigneerd exemplaar van ‘Bismilla Arabia’.
Aanmelden via viva.nl/kookworkshop en schrijf je in.

En maandag 23 mei & 13 juni gaan we weer koken bij restaurant Proef! meld je op tijd aan via reserveer@proefamsterdam.nl voor de Proef Arabia! avonden....
Voor menu en details hou www.arabiacafe.nl in de gaten.

Aanmelden VIVA Arabia workshop

Nieuws-image: arabia-meiden-klein.jpg

line

2011-03-18
Diamonds are a girls best friend!
En zo is het maar net...

Dinsdag 11 januari onthulde Jan van Lissum, directeur van de Wine Professional, de winnaars van de Diamond Award. Nadia Zerouali, John Halvemaan en Alain Jacobs kregen een diamanten speld uitgereikt.Zerouali kreeg de onderscheiding vanwege haar toewijding in haar vak. 'Een sympathieke vakvrouw', typeerde Van Lissum haar. Van Lissum volgt Zerouali al sinds zij in het vak zit en bewondert haar om de boodschap die zij wil uitdragen. Zerouali wil mensen verbinden door samen te eten en heeft in de loop der jaren een steeds groter bereik gekregen. Nadia Zerouali ziet volgens Van Lissum kans om met haar sympathieke schrijfwijze gastronomie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Onlangs verscheen bij Kosmos Uitgevers het boek Bismilla Arabia, dat Zerouali samen met Merijn Tol schreef. 'De keuken van het Midden-Oosten gaat het maken', voorspelde Van Lissum en passant.

Merijn Tol en Nadia Zerouali zetten in Bismilla Arabia hun boeiende speurtocht naar de essentie van de Arabische kookkunst voort. Ze laten zien hoe de kruisbestuiving tussen mediterrane culturen heeft geleid tot de heerlijkste gerechten. De levendige schrijfstijl, fraaie vormgeving en originele recepten maken van Bismilla Arabia een boek waar iemand met interesse in de Arabische keuken niet omheen kan!

De Diamond Awards worden jaarlijks op de Wine Professional toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse gastronomie. De Gastronomische Groote Club is de initiator. Deze club bestaat uit leveranciers en producenten in het topsegment.


Persbericht Diamond awards

Nieuws-image: Diamond Award.jpg

line

2011-03-14
Vernieuwde site!
Heb je het al opgemerkt?
Daniëlle van DCFactory heeft mijn site weer helemaal lekker gemaakt, dank hiervoor:-)

En ben je al op visite geweest op het Arabia Café blog?
In onze kookboeken gaan we op zoek naar de invloed van de Arabische keuken op de mediterrane keukens. Op Arabia Café delen wij onze reisbelevenissen, recepten, persoonlijke verhalen en kennis: recepten om te leren kennen!

PS: Check de Allerhande voor nog meer "Arabia" recepten!
Arabia koken met kruiden

Nieuws-image: couscous-salade,jpg.jpg

line

2010-12-13
Youtube Qoco 2010
Leuk filmpje over de kokswedstrijd Qoco 2010 in Andria met de Zweedse winnaar Magnus Nillson en de Nederlandse inzending, Wally Bosman van restaurant Toscanini.
Qoco 2010

Nieuws-image: 157898_119367504789320_3577034_n.jpg

line

2010-12-07
Nadia kookt tegengif!
Zonder dat ik het me bewust was, ik zat heerlijk aan de jury tafel van de kokswedstrijd Qoco 2010 in Puglia Italië, heb ik me gemengd in de hele discussie die is losgebrand na het stuk van Rosanne Hertzberger op 4 december in NRC Handelsblad: "Er gaat niets boven een kant- en klaarmaaltijd met additieven". Namelijk met een interview, door Frederike Krommendijk over mij, genaamd: Nadia kookt tegengif!
Het stuk eindigt met: Los van het lichamelijke gezondheidsaspect kan Nadia ook heel triest worden van de bijkomende psychische ‘verwaarlozing’. „Als je samen aan tafel eet, zie je hoe iemand in z’n vel zit. Als je kind een paar dagen met lange tanden eet en bijna niks vertelt, dan valt dat op. Hoe wil je dat in hemelsnaam zien als je naar de tv zit te staren? Aan tafel leer je dat je om de beurt dingen vertelt, je leert delen, ouders moedigen het ene kind aan wat harder te schreeuwen en remmen het andere af. En als ouder laat je zien hoeveel je van je kind houdt: Kijk, dit heb ik gemaakt, ik zorg voor jou. Eten is zo veel meer dan een verzameling voedingsstoffen.”
Voor het hele interview:
http://www.frederikeschrijft.nl/2010/12/07/nadia-kookt-tegen gif/#more-198
Voor een update over deze discussie:
foodlog.nl/cafe/bericht/30_minuten_koken
_is_geen_tijdverspilling

Nadia kookt tegengif!

Nieuws-image: sardijnsegroente.jpg

line

2010-11-25
Schaapje
Bloos niet zo snel maar na het lezen van het stuk Schaap van Frederike Krommendijk naar aanleiding van haar bezoek aan mijn ouderlijk huis...ja toen wel! En eigenlijk ook wel na het lezen van haar vleiende interview dat 4 december in het dagblad Tubantia verschijnt:-))
Frederike Schrijft!

Nieuws-image: schaapje.jpg

line

2010-10-26
Heb je deze al gezien?
Kijkje achter de schermen bij Nadia met Merijn Tol, Sven Benjamins, Fadua Zerouali, Paul Somberg & José van Mil.
FullColor van MTNL Amsterdam, te bekijken via uitzending gemist: aflevering van week 42 2010
Ook leuk artikel over wat je van ver haalt in de Margriet van deze week!
Als je nog gezellig wil mee eten bij Proef Arabia moet je opschieten, het begint aardig vol te lopen:-)) reserveer@proefamsterdam.nl
Leuk filmpje op AT5/MTNL Amsterdam

Nieuws-image: DEF cover bismilla arabia1.jpg

line

2010-10-19
Proef ARABIA!
Een maandagavond in november is niet echt bepaald zwoel. Nadia Zerouali & Merijn Tol, auteurs van de kookboeken Arabia & Bismilla Arabia (nu in de winkel), gaan van deze saaie doordeweekse avonden iets leuks maken bij Proef. Al proe(f)ende ontdek je de smaken uit het boek, zoals bijvoorbeeld kruidige ‘Kisir salade’, pittige ‘Pistachespread’, geroosterde ‘Aubergine met labne en kappertjes’, en zoete couscous. Marije Vogelzang vergezelde Nadia en Merijn bij een project in Libanon en daarom is deze samenwerking als vanzelf ontstaan! De laatste Proef Arabia avond (29 november) sluiten we af met Kamal Mouzawak van de biologische boerenmarkt Souk el Tayeb in Beirut en het bijbehorende restaurant Tawlet. Bismilla! Op deze avonden mogen de gasten een nieuwe thee uit de WAAR winkel proeven genaamd PUKKA. We zijn benieuwd WAARom die zo lekker is! En net zoals op iedere andere avond krijg je WAAR productjes voor thuis mee. Een fijne novemberavond in Proef (in plaats van een suffe maandagavond op de bank) is alleen te reserveren via reserveer@proefamsterdam.nl .
Proef ARABIA!
A Monday night in November is not particularly thrilling (at least not in Holland). Nadia Zerouali & Merijn Tol, authors of the cookbooks Arabia & Bismilla Arabia (now available in stores) will turn this somewhat boring weeknights into fabulous fiesta’s at Proef. Try every spice and flavour from Bismilla Arabia in lovely dishes as herby ‘Kisir salad’, spicy ‘Pistachio spread’, roasted ‘Eggplant with soft cream cheese and capers’, and sweet couscous. Marije Vogelzang traveled with Nadia and Merijn to one of their projects in Lebanon and plotted this collaboration. We will end our Proef Arabia nights on the 29th November with a special guest: Kamal Mouzawak of the organic farmer market Souk el Tayeb in Beirut and the ‘in-market’ restaurant Tawlet. Bismilla!. On Bismilla nights our guests can try a new tea from the WAAR store, with the name PUKKA. We are very curious why it tastes so good! And just like every other night you will receive a WAAR goodie bag. A sensational November evening at Proef (as supposed to a dorky Monday night watching television) can only be reserved via reserveer@proefamsterdam.nl


Reserveren Proef ARABIA!

Nieuws-image: geroosterdeaubergine.jpg

line

2010-10-12
Luisteren naar Arabia bij Mangiare!
Voor een ieder die de uitzending heeft gemist!
Mangiare!


line

2010-09-28
Mangiare! Bismilla Arabia
Bismilla Arabia is vrijdag 8 oktober live te horen bij Mangiare! het culinaire magazine van 19.00-20.00 uur op Radio1.
Verder geven we vrijdag 8/10 en zaterdag 9/10 ook 4 VIVA Arabia kookworkshops bij De Sperwer Kookboekenleslokaal in Amsterdam.
Mangiare!


line

2010-09-28
Proeverij Bismilla Arabia bij Java Bookshop
Op donderdag 7 oktober bezoeken Merijn Tol en Nadia Zerouali de Java Bookshop voor een proeverij, met hapjes uit hun nieuwste kookboek Bismilla Arabia.

Na het succes van hun eerste kookboek Arabia zetten de dames hun zoektocht naar de smaken, geuren, kleuren en gerechten van Arabia voort. In Bismilla Arabia proeven Merijn en Nadia in het Midden-Oosten de smaken van het zuiden van Turkije, Palestina en Israël, in de Maghreb de verborgen gerechten van Libië en Algerije en in Zuid-Europa de Arabische culinaire erfenis van Sardinië en Catalonië.

Merijn Tol en Nadia Zerouali zijn beiden culinair journalist en onder andere bekend van Delicious magazine en Viva.

Ben jij er ook bij? Meld je dan aan via info@javabookshop.nl

Entreeprijs: € 2,50
De Bismilla Arabia proeverij op donderdag 7 oktober begint om 19.00 uur.

Bismilla Arabia bij Java Bookshop


line

2010-09-28
BISMILLA ARABIA recensie in het Dagblad van het Noorden
Gedrenkt in specerijen, kruiden, bloemen, vruchten en tradities

HET VOORAFJE HERMUS & ZANDSTRA

'In de naam van God'. Zo ongeveer luidt de vertaling van het
Arabische begrip bismilla. Maar het woord wordt ook gebruikt als
algemene uitdrukking, wat je zegt voordat je iets gaat doen.
Bijvoorbeeld eten: dan betekent bismilla gewoon íeet smakelijkí. En
smakelijk is het boek Bismilla Arabia van Nadia Zerouali en Merijn
Tol zeker. Beter gezegd: een zintuiglijke achtbaan waaruit volop
geur, beeld en smaak komt buitelen. Het woord bismilla heeft nog een,
meer overdrachtelijke betekenis: 'terugkomen'. In het geval van
schrijfster Nadia Zerouali klopt dat. Haar familie komt
oorspronkelijk uit de Maghreb. Daar begon ook een aantal jaren
geleden de culinaire reis die zij met Merijn Tol maakte: in Marokko,
het meest westelijke deel van de Arabische wereld, waar ze in Tetouan
bij de oom en tante van Nadia bossen koriander in de vijzel fijnstampten voor de chermoula en amandelen roosterden voor de sfouf. Een reis die liep langs geroosterde schapenkoppen in Marrakech en arganbomen op weg naar Essouira. Langs SyriÎ en Libanon, maar ook door AndalusiÎ in Spanje.
Het resulteerde in het wonderschone boek Arabia. De Arabische keuken
kun je natuurlijk nooit in ÈÈn boek vatten. Dus is het schrijversduo
(beide culinair publicisten voor onder meer Delicious) opnieuw op
reis gegaan door gebieden die in het verleden onder Arabische
heersers vielen en waar de Moorse cultuur nog steeds tot in het
dagelijks leven is te vinden. De vrouwen schrikken niet terug voor
ongebruikelijke bestemmingen. Ze reizen onder meer naar het gesloten
LibiÎ, de onrustige Westelijke Jordaanoever, door Libanon en het
zuiden van Turkije, en vonden Arabische invloeden in CataloniÎ en
SardiniÎ. "Als we foto's laten zien van Libanees flatbread, roept een
Sardijnse bakker: "Mamma mia, hebben ze daar ook Sardijns brood " En het klopt, het Sardijnse pane carasau lijkt als twee druppels water
op het Libanese brood. Maar ÈÈn ding is zeker: Arabieren zijn zeker
op SardiniÎ geweest, maar Sardijnen in ArabiÎ " De invloed van de
Arabische keuken strekt zich uit tot alle randen van de Middellandse
Zee. De manier waarop ze recepten verzamelen is van een verbluffende
eenvoud: ze stappen gewoon bij mensen binnen met de nuchtere vraag
'wat eten jullie precies' Op die manier vangen ze de Arabische
keuken in dagelijkse gerechten. Het boek biedt een vrolijke kijk op
de Arabische wereld. Niet een wereld van problemen of islam, of van
de strijd tussen Palestijnen en IsraÎli, maar de wereld van alledag,
waarin mensen koken, gastvrij zijn, lachen rond de tafel. Een wereld
gedrenkt in specerijen, kruiden, bloemen, vruchten en tradities. Ze
citeren de filosoof Immanuel Kant: "Een maaltijd heeft iets van een
verdrag waarin mensen elkaars leven en veiligheid garanderen en
waarin ze erop uit zijn elkaar welwillend te bejegenen." Ofwel: breek
ik het brood met je, dan breek ik lastig je nek. Een wereld dus die
vooral positief is.


De culinair recensenten Jacques Hermus en
Theo Zandstra switchen tussen dinertafel en keuken. Hun dagelijkse
recepten vindt u doordeweeks naast de weersvoorspelling op de pagina
Vandaag. In de weekendbijlage leest u op deze plek Het Voorafje, dat
het weekthema inleidt. Deze week: de Arabische keuken.

Frisse broodsalade voorgerecht, voor 4 personen 2 groene pepers; 3
kleine snackkomkommers; 1 venkel met zoveel mogelijk loof; 1 bosje
lenteui; half bosje munt; 1 bosje peterselie; flink stuk oud
landbrood of Marokkaans of Turks brood; (fruitige) olijfolie; zout;
citroensap. Verwijder de zaadlijsten van de groene pepers en snij de
pepers fijn. Snij de komkommers in kleine stukjes en de venkel in
dunne repen (pluk het loof). Snij de lenteui fijn. Pluk de blaadjes
van de munt en peterselie en scheur ze grof. Scheur het brood in
stukken. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak het
brood goudbruin en knapperig; bestrooi met wat zout. Meng alle
ingrediÎnten met wat fruitige olijfolie en citroensap en serveer
meteen. Bismilla Arabia door Merijn Tol en Nadia Zerouali. Uitgeverij
Kosmos, 288 blz., Ω 29,95)


line

2010-09-14
BISMILLA ARABIA
We zijn superblij met de komst van ons tweede boek waar we meer dan een jaar mee bezig zijn geweest. Fantastische reizen naar het zuiden van Turkije, Palestina, Israël, Libië, Algerije, Catalonië in Spanje en Sardinië in Italië daar hebben jullie op deze pagina al meer over kunnen lezen; nu staan de echte uitgebreide versies middenin Bismilla Arabia, in een apart katern als een boek in een boek. Daaromheen staan alle recepten waar we zelf zo van genoten hebben en nog doen. We kunnen al niet meer zonder de kisir en onze laatste verslaving is de Palestijnse peterseliesalade met tahinadressing en granaatappelpitjes. We zijn superblij trots en zo benieuwd naar de reacties. Volg ons nu ook op facebook: http://www.facebook.com/pages/Arabia/152740461421979
Op Twitter: cookbookarabia en we hebben sinds kort een blog!
http://cookbookarabia.wordpress.com/

Nieuws-image: Cover Bismilla.jpg

line

2010-06-03
Arabia koken in Beirut
Begin mei waren we terug in Libanon. Sinds we er voor het eerst waren in 2007 voor Arabia is het een jaarlijks ritueel geworden: een week Libanon is altijd een feest, en het voelt inmiddels als familie. We kookten bij Tawlet Souk el Tayeb, het nieuwe restaurant van onze vriend Kamal Mouzawak, organisator van Souk el Tayeb markt in Beiroet. Een geweldige plek om te zijn en prachtig om te zien hoe iedere dag andere producenten het menu bepalen met regionale Libanese gerechten, om zo Libanon’s culinaire rijkdom te laten zien. Donderdag 13 mei waren wij de gastchefs en hebben we al uit ons nieuwe boek Bismilla Arabia gekookt; gerechten uit de hoofdstukken Turkije en Sardinië. Het Libanese publiek, 60 man sterk reageerde enthousiaster dan wij ooit hadden kunnen voorspellen, ze vonden alles meer dan heerlijk. Kamal introduceerde ons als Souk el Tayeb family en we gloeiden van trots. 's avonds kregen we ook nog de NL ambassadeur en een klas aankomende diplomaten op bezoek, en hebben we alles nog eens dunnetjes overgedaan.
Delicious’ hoofdredacteur Makkie Mulder en styliste en vriendin Maaike Koorman waren deze week met ons mee, aangestoken door ons enthousiasme en we hadden een 100% perfecte week; prachtig weer, ’t heerlijke huis van Kamal & Rabih in Batroun, volop lekker eten en fijne mensen. Tel daar een bezoek aan onze favoriete granaatappelmelasse en rozenwaterproducent Joseph & Nizar Menheen bij op, een prachtige hike in de Libanese bergen en zalige etentjes bij Maguy’s huiskamerrestaurant op de rots aan zee in Batroun en als klap op de vuurpijl een heel positief gesprek met een nieuwe Libanese uitgever voor Arabia en hopelijk ook Bismilla Arabia en ga zo nog maar even door.
Lebanon, we come back soon, yalla!
Restaurant Tawlet Souk el Tayeb

Nieuws-image: Merijn & Nadia salad.jpg

line

2010-06-03
Alles uit de Kast woensdag 2 juni
Uitzending op TV Gelderland, leuke PR voor Bismilla Arabia...
link naar uitzending gemist


line

2010-04-07
Bismilla Arabia
Steeds meer mensen volgen ons op twitter: cookbookarabia. Merijn en ik zijn alweer maanden hard aan het werk: we hebben meer dan 100 gerechten gekookt, variërend van heerlijke fregola’s uit Sardinië, zalige rode tabouleh uit Turkije tot bietentabouleh uit Israel, maftoulcouscous uit Palestina en uitgebreide Turkse en Palestijnse ontbijten. En onze cover staat alweer alsof hij gedrukt is, in de aanbiedingsfolder van onze uitgever Kosmos. En je ziet 'm hiernaast! We zijn superblij met deze geweldige cover wederom van onze Rosa Vitalie. Ondertussen werken we hard door, zodat eindelijk begin september onze trotse nieuwe kind van de persen gaat rollen: Bismilla Arabia!
Het leuke is dat steeds meer mensen ons vragen voor allerhande leuke evenementen: zo stonden we onlangs op Women Inc. in Amsterdam en gaan we binnenkort koken bij restaurant As (23 mei) en restaurant Merkelbach in Amsterdam (datum volgt nog). Begin mei zijn we weer terug in Libanon waar we het nieuwe restaurant van onze vriend Kamal Mouzawak van de bio markt Souk el Tayeb in Beiroet gaan koken www.soukeltayeb.com. Makkie Mulder, hoofdredactrice van delicious en collega en vriendin Maaike Koorman gaan met ons mee, benieuwd geworden door al onze verhalen! Ook bijgevoegd link naar een interview over Bismilla Arabia op de eigentijdse Arabische Dia website...binnenkort meer!
Taste of Arabia

Nieuws-image: cover-bismilla-voor.jpg

line

2010-04-01
Lelijke citroenen
Wat het proeven van een lekkere citroen al wel niet kan doen met een mens. Hieronder het artikel van Wouter Klootwijk in de Parool over het schijfje citroen met wat druppels olijfolie en zout die hij ooit van mij te proeven kreeg...
Lelijke en lekkere citroenen


line

2010-02-23
Zoete koekjes en taartjes bakken...
Naar aanleiding van de bakkersreis een paar weken geleden hebben Jos Huijbregts van Van Vessem & Le Patichou en Kees Pater van Koekjesbakkerij Veldt ook daadwerkelijk gebakken met de opgedane inspiratie....De koekjes zijn te proeven op de Bakkerij Dagen in de RAI, van 28 februari t/m 2 maart en de taartjes zijn binnenkort verkrijgbaar bij de diverse winkels van Van Vessem & Le Patichou in Haarlem en omstreken.
Bakken met de bakkers van Van Vessem & Le Patichou

Nieuws-image: met de bakkers van Van Vessem & Le Patichou.jpg

line

2010-02-04
Milaan, Turijn, Marrakech en weer naar Milaan
Ongelooflijk wat reizen met je kan doen...het woord inspiratie kan het niet volledig vatten.
Eerst 3 dagen een groep bakkers van de Nederlandse Bakery Society begeleiden/vergezellen op hun Brood inspiratiereis naar Milaan, Turijn en Marrakech. We hebben alle zintuigen hard laten werken in super supermarkt Eataly te Turijn, Milanees hip en heerlijk restaurant Pane e Acqua, tijdens de eetorgie op het Djama El Fna plein in Marrakech, tijdens onze reis langs al het lekkers van Marrakech, de gemeenschappelijke ovens, de trendy macarons met de authentieke gazellehoorntjes smaak en het speciaal voor onze ogen bereide royale ontbijt met al het goede dat het Marokkaanse ontbijt ons kan bieden in het Riad el Cadi.
2 dagen later nog meer inspiratie tijdens HET chefs congres Identita Golose in Milaan.
Wat wil een mens nog meer.....
Voor foto's, films en verhalen....

Nieuws-image: Brood Marrakech.jpg

line

2009-11-10
Couscous, dadels en kamelenmelk uit Algerije en Libie!
We zijn weer terug in Nederland. Althans voorlopig. Onze laatste twee reizen voor Arabia 2 waren geweldige afsluiters. Algerije & Libië bleken zoals verwacht geslotener landen dan we tot nog toe gewend waren, maar ook hier ontvouwden zich weer bijzondere ontmoetingen, reden we met 160 km per uur duizenden kilometers door de pre-woestijn met onze vriend Nani en bleek de gastvrijheid weer grenzeloos. We proefden de dadels zo uit de palmbomen van Tolgra! En Nani kon niet alleen goed autorijden maar ook koken. In Libië bakten we brood in de Sahara met een Touareg bedoeïn: geen korreltje zand bleef in het brood achter. Onze Libische vriend Ahmed nam ons mee naar zijn stiefmoeder Houriya. Ze was dan wel Marokkaans, maar vele jaren Tripoli maakte dat zij de Libische sterren van de hemel kookte met ons. Nu wacht ons het echte werk. De verhalen, receptuur en het koken van alle recepten zijn de komende maanden aan de beurt, zodat in mei 2010 een nieuw Arabia boek op de plank ligt. We kunnen niet wachten! In de tussentijd houden we jullie natuurlijk op de hoogte. Je volgt ons ook op Twitter!

Nieuws-image: P1040598.JPG

line

2009-11-10
Geen kookboek van het jaar maar wel een tweede druk!
Net niet! Ondanks al jullie stemmen, complimenten en aanmoedigingen zijn we helaas toch net geen kookboek van het jaar geworden afgelopen week. Het grote 12 seizoenenboek van Albert Heijn werd gekozen als beste Nederlandse kookboek en kookboek van het jaar. Gelukkig waren de meeste mensen net zo in ‘shock’ als wij als de ‘gedoodverfde winnaars’.....Goed nieuws is dat we in tweede druk zijn en er op de Frankfurter Buchmesse een rij buitenlandse uitgevers geinteresseerd was in Arabia. Fingers crossed!

Nieuws-image: IMG_0442.JPG

line

2009-09-02
Marokkaanse powervrouwen
Zo kan het ook!
Lees verder (PDF pagina 20) >

Nieuws-image: nadia-magazine-telegraaf.jpg

line

2009-08-19
En 23 augustus vertrekken we naar...
Catalunya! Benieuwd wat ons hier te wachten staat...wij hopen op een Arabische link tussen Sardinie en Spanje:-)

Daarvoor eerst nog hopelijk een leuk artikel over me, myself and I in de Vrouw Telegraaf op zaterdag 22 augustus. Spannend....

Nieuws-image: Sardegna.jpg

line

2009-08-04
Buono Sardegna
Het voltallige Arabia team is weldoorvoed en zondoorstoofd terug van een heerlijke reis door Sardinië! Nu al meer dan zin om aan de slag te gaan met de Sardijnse recepten voor Arabia 2...ondertussen blijf ik oefenen op het zelf maken van fregola!
Zaterdag 15 en zondag 16 augustus op het LiteSide festival in Amsterdam een Eat&Meet met Arabia

Nieuws-image: zelfgemaakte fregola.jpg

line

2009-07-03
Gourmand Cookbook Awards 2009
Niet de eerste prijs maar toch wel het 3e beste Arabische kookboek ter wereld !
Persbericht Kosmos

Nieuws-image: Arabia.jpg

line

2009-06-19
Wat staat Arabia allemaal nog te wachten...
Na de meer dan indrukwekkende reizen door Israel & Palestina en
de trendtour naar Milaan en Marrakech.....

nu weer flink aan de slag in Nederland:

Zaterdag 27 juni een Eat & Meet tijdens het Bol.com event

Woensdag 1 juli, een spannende dag...winnen we de internationale Gourmand World Cookbook Award voor het beste Arabische kookboek 2009?

Zaterdag 4 juli weer een supergezellige VIVA kookworkshop bij De Sperwer in Amsterdam


Kijk voor foto's van de trendtour op http://www.trendtour.nl/foto/

Nieuws-image: IMG_0103.JPG

line

2009-05-28
28 mei vertrekken we...
voor 11 dagen naar Israel/Palestina. Spannend! Aansluitend een nu nog geheime innovatietour, later meer :)

En ook via twitter te volgen
www.twitter.com/trendtour .
syntens.nl/trendtour/

Nieuws-image: nieuwsVogel(2).jpg

line

2009-05-17
Eerste reis Arabia 2 door Turkije
Ons nieuwe boek met als werktitel Arabia 2 is begonnen met een geweldige reis door Turkije! Van Istanbul naar het nog steeds Arabische georienteerde zuiden, van Adana naar Hatay (Antakya) en Gaziantep.
Mutlu Tonbekici, journaliste en schrijfster van de leukste hotelgids van Turkije, was een ongelofelijke hulp, ze regelde de leukste plekjes, huurauto en was een geweldige gastvrouw en onze grote vriendin.
Niet in het minst omdat ze in haar column in de Turkse krant Vatan het niet willen meewerken aan sponsoring etc. van ons project door het Turks Verkeersbureau en airline Pegasus genadeloos aan de schandpaal nagelde. Zo waren we gelijk beroemd in Turkije!
Mutlu's artikel in Vatan!

Nieuws-image: image-food.jpg

line

2009-05-17
Reis nummer twee komt eraan! plus workshops Arabia voor onze VIVA lezeressen a.s. zaterdag 23 mei in De Sperwer kookboekenleslokaal te Amsterdam
Over twee weken vertrekken we richting Israel!
Maar eerst nog twee workshops Arabia voor onze VIVA lezeressen op 23 mei en een presentatie voor de Arabische kring in Utrecht op zondag 24 mei.


line